marți, 14 septembrie 2010

Nu ne-am mai auzit de ceva timp…Ce am facut? Am invatat lucruri noi si frumoase!

De exemplu: Canada este bilingva. Cum ne afecteaza asta?

Spre marea mea bucurie, venirea aici este o sansa pentru mine sa imi imbogatesc limbile straine. Si engleza si franceza. Aici toate etichetele, semnele si marcajele rutiere, afisele la primarii, clinici…si asa mai departe…sunt bilingve. Mare minune, fratioare! Va puteti imagina la ce m-am gandit eu? LA BAAAANI! Pai oameni buni, in Bucuresti nu se fac semne rutiere, din alea, sa te orientezi si tu ca omul in spatiu, pentru ca sunt scumpe. Da’ astia ca tre’ sa le faca de 2 ori mai mari, sa aiba loc sa scrie in 2 limbi!?!?! Va dati seama ca in provincia Ontario contribuabilu’ plateste ca sa se scrie si in engleza si in franceza? Hm…nu stiu inca daca asta ma deranjeaza sau nu, dar ma pune pe ganduri. Imi voi face o opinie curand. Cand voi vedea primul fluturas de salariu si o sa vad cati bani se duc la primarii :):):).

Ah, inca ceva. Asta chiar ma enerveaza. Preturile in magazine sunt afisate fara TVA. Deci de la raft pana la casa mai adaugati dvs. un procent de x% care difera de la produs la produs. Inca nu le stiu prea bine care cum, dar TVA-ul difera. Ma rog, aici se numeste altfel. Si sunt si 2 TVA-uri, de fapt: unul al provinciei Ontario si altul Federal. Voi mai investiga problema.

=================================================================

Clearance si sales

5 septembrie 2010

Ador Canada! Azi am fost la cumparaturi si am intrat si intr-o farmacie pentru ca sa luam ceva pentru “ala micu’”. Am iesit de-acolo cu sacosele pline ochi. Am cumparat in valoare de 34 de dolarei…dar am economisit 60 de dolarei. Nu, nu am prins Sales, mai bine! Clearance. Asta inseamna ca lichideaza stocul la anumite produse. Dar aici clearance nu e un eveniment! Nu se intampla o data pe an cum era in Romania! Nuuuu, dom’le! O data pe luna, poate la 2 luni? Asa ca…am facut o economie de 2 ori mai mare decat cumparaturile in sine. I lllllluuuuuuuuuuuuuuv Canada!

=================================================================

Est/Vest

Dragilor, e bine ca mi-am luat busola din tara. Aici, fara simtul orientarii esti mort. Zau, aici in oras adresele suna cam asa: numarul 2014 pe Yonge cu Eglinton est…adica, sa traduc. In cam toate orasele exista un “alfa si omega”. In Toronto este bulevardul Yonge. Ei, bulevardul asta se intersecteaza cu bulevardute. La fiecare intersectie, Yonge imparte fiecare boulevardut in 2 bucati pe care le descriu baietii astia nici mai mult nici mai putin decat cu Est si Vest. Ei, acum, daca te afli la intersectia lui Yonge cu Eglinton si nu ai habar de cum sa citesti pozitia soarelui/lunii pe cer si din pozitia lui/ei sa identifici estul/vestul...si trebuie sa ajung la un interviu in 3 minute la adresa 2014 East…ce sa spun? Succes! Sa iti fie invatatura de minte daca nu ai luat busola de-acasa. :)

Iata asadar inca o lectie: in afara de faptul ca aici iti reconsideri relatia cu distantele, trebuie sa o reconsideri si pe cea cu orientarea in spatiu. Daca la noi reperele sunt cladiri importante, aici reperele sunt intersectiile. In Canada, cand iti dai adresa, spui mai intai intersectia cea mai importanta care e mai aproape de tine. Si abia dupa asta dai detalii.

Asadar, uitati-va pe cer si spuneti-mi unde e Vestul! Si aia e directia buna pentru voi! ;)

V-am pupat pe portofel!

RalooK

2 comentarii:

  1. si sa ma bata soarele direct in cap si nu as reusi sa spun unde este estul si vestul, cred ca nici busola nu as sti sa o citesc; oare ma pot ghida ajutator dupa stanga/dreapta? a, vai nici pe astea nu le ghicesc decat foarte greu...

    RăspundețiȘtergere
  2. a, bun, eu sunt praf la asta. deci as fi numai buna sa vin acolo. as gasi pana la urma o cutie de carton in care sa dorm la intersectia a treia pe dreapta pana as reusi sa aflu care este vestul...

    RăspundețiȘtergere